Bouw woning De Rips gestart

8 mei 2015

Aan een doodlopende straat in De Rips is men gestart met de uitvoering van bovenstaande vrijstaande woning met garage. De woning wordt gerealiseerd aan een statige authentieke laan.

Alvorens we met het ontwerp van bovenstaande woning gestart zijn is voor de locatie het bestemmingsplan herzien. Er is door ons een inrichtingsplan en bestemmingsplan gemaakt. Het bestemmingsplan is partieel als onderdeel van een halfjaarlijkse herziening in procedure gebracht door de gemeente Gemert-Bakel en door de gemeenteraad vastgesteld.

Nadat er voldoende zekerheid was over de haalbaarheid van het bestemmingsplan zijn we gestart met het opstellen en uitwerken van het ontwerp. De opdrachtgevers, een jong stel, waren het in hoofdlijnen eens over de bouwstijl en het programma van eisen. Echter lag er een uitdaging aangezien Dhr. erg op rust en symmetrie gesteld is in het ontwerp en Mevr. juist graag veel dynamiek in het ontwerp terug zou zien.

Het programma van eisen bestond uit een open leefkeuken met zitkamer beiden met veel contact met de tuin en omgeving. De leefkeuken dient van een groot kookeiland voorzien te worden. Daarnaast omvatte het PVE een extra studeerruimte op de begane grond en een ruime statige entree. Het programma van eisen voor de verdieping bestond in hoofdzaak uit één grote ouderlijke slaapkamer met inloopkast, twee extra slaapkamers, een ruime badkamer, afzonderlijk toilet en een wasruimte. Daarnaast mocht ook de overloop ruim van opzet zijn.

Met de beoogde bouwstijl, het programma van eisen en de uitdaging om dynamiek, symmetrie en rust bij elkaar te brengen zijn we aan het ontwerpen gegaan. Dit heeft geresulteerd in een ontwerp dat aan de opdrachtgevers in 3D gepresenteerd is. Waarbij de opdrachtgevers zelf sceptisch waren over het feit of hun wensen te combineren waren binnen één ontwerp zijn ze beiden uiterst tevreden over het resultaat.

De entreepartij doorgetrokken in het dak en de tuinkamer zorgen voor de gewenste dynamiek in de gevel, waarbij de statige georganiseerde gevelpartijen juist rust en symmetrie brengen.

Artist impression voorzijde links met tuinkamer en schoorsteen

Artist impression voorzijde links met tuinkamer en schoorsteen

 

Het ontwerp zoals dit gepresenteerd is, is op een enkel detail na volledig intact gebleven, dit inclusief de plattegronden.
De leefkeuken met open woonkamer in een Z-vorm zijn dusdanig opgezet dat er vanuit alle leefruimten veel contact met de tuin en buitenruimte is. Door de zithoek gedeeltelijk in de ruime tuinkamer onder te brengen blijft er openheid tussen de leefkeuken en de zithoek, de innoverende Z-vorm draagt  bij aan de openheid en voorkomt een “dode hoek” in de leefruimten in tegenstelling tot een meer traditioneel L-vormige opstelling. Tevens zit in deze hoek de kachel met statige schoorsteen die een prominent onderdeel uitmaakt van het ontwerp. De kachel is centraal in de woning ontworpen zodat er vanuit de gehele woning contact is met deze haardpartij.
De carport en het bijgebouw zijn middels een overkapping met de achtergevel van woning verbonden.

Plattegrond begane grond

Plattegrond begane grond

 

Uniek aan de woning is de entree met statige vide en dubbele deur naar de keuken, de vide is centraal in de entree gelegen waarbij de trap naar de 1e verdieping, de overloop en de trap naar de zolder voor een uniek spel zorgen in deze entree. De zijlichten naast de voordeur als ook de ramen op de verdieping zorgen voor veel daglicht in de entree.

 

Plattegrond verdieping

Plattegrond verdieping

 

Nadat het ontwerp definitief is gemaakt en de woning volledig tot in detail bouwkundig uitgewerkt is, is de aanvraag omgevingsvergunning door ons ingediend. Het vergunningtraject is evenals de procedure tot herziening van het bestemmingsplan uiterst soepel verlopen waarbij er zowel op het ontwerp als op de technische uitwerking geen op- en of aanmerkingen door de gemeente gemaakt zijn.

Laatste berichten

Nieuwbouw moderne langgevelboerderij 2 onder 1 kapwonin...

Een ontwerp voor een nieuw te realiseren moderne langgevelboerderij., Het ontwerp is zodanig vormgegeven dat de massa en gevelindeling de uitstraling ...

Lees verder »

Ontwerp nieuwbouw langgevelboerderij

Het plan betreft een historiserende langgevelboerderij te Someren, het ontwerp wordt gekenmerkt door traditioneel materiaalgebruik en traditionele ele...

Lees verder »

Modern landelijke villa

Het ontwerp betreft een modern landelijke villa te Gemert, de woning wordt gerealiseerd op een kavel welke in het kader van de ruimte voor ruimte rege...

Lees verder »

Vrijblijvend kennismaken?

Contact
Top